mobile menu icon
עגבניות ובזיליקום בגינת ירק בגינת המרפסת

עיצוב גינת ירק במרפסת שלכם

פעמים רבות, כאשר אנו מדמיינים את האפשרות של עיצוב גינה או מרפסת, אנו רואים את עצמנו מטפחים פרחים ועצים בין פרטי ריהוט ונוי, ומסגלים לחלל העוטף אותנו צבע ירוק טבעי וגווני פריחה צבעוניים. האלמנט שנשכח פעמים רבות מהחלום הזה, הוא גינת התבלינים והירק, היא אמנם עשויה להיות חבויה, אך גינת תבלינים וירק כוללת בה אינספור יתרונות. קטנה ככל שתהיה ביחס למרפסת, האסתטיקה העדינה שלה תשפיע באופן ישיר על המראה של השטח כולו. בנוסף לכך, גינת תבלינים וירק תבטיח את הירקות ועשבי התיבול הטריים והבריאים, היישר מן החצר אל הצלחת שלכם.

מהם הירקות וצמחי התבלין המומלצים לשתילה בגינת ירק הביתית?

 

כדי לייצר גינת תבלינים וירק שתהיה גם יפה וגם בעלת תנובה מרצה, כדאי לבחור בצמחים נפוצים וקלים לגידול. באמצעות ערבוב של מגוון לא רחב של סוגי צמחים, ניתן לקבל אוסף עשיר הכולל בו גם ירקות חיוניים ובריאים,וגם תבלינים חשובים שניתן לשלב בתבשילים רבים. להלן רשימה עם עשרת הצמחים המומלצים ביותר לשילוב בגינה:

  • בצל ירוק: הבצל הירוק הוא תבלין נהדר אשר עולה על סוגי הבצלים האחרים בדרכים רבות. ראשית כל, הבצל הירוק הוא בעל טעם ניכר שיכול להוסיף ערך רב לארוחה גם ללא בישול, ומומלץ מאוד לשלב אותו בסלטים, מרקים ועוד. מבחינות אחרות, הבצל הירוק עולה על סוגי הבצל האחרים ביתרונות מבחינה קלורית וסיבים תזונתיים, וכך הוא מהווה פתרון בריאותי הרבה יותר גדול. בנוסף לכל אלה, הוא מכיל ויטמיני A, B ו-K, ואף מכיל אליצין, תוסף בעל מאפיינים אנטי בקטריאליים אשר מסייע להפחתת קולסטרול ולחץ דם.
  • שום: בדומה לבצל הירוק, גם השום מכיל אליצין, וכך הופך לבריא במיוחד, עד שבעבר הוא שולב באופן מסורתי בתבשילים כתבלין בעל סגולות רפואיות. כאשר השום נכתש ומשולב בתבשילים, תרכובות האליצין נטמעות במזון כולו וכך הוא מתמלא בנוגדי חמצון ורעלים. את השום מומלץ לזרוע בין דצמבר וינואר, אך בשילוב עם חשיפה מרובה לשמש. לפיכך, כדאי למקם את השום בערוגות גבוהות אשר קולטות את קרני השמש באופן יעיל יותר ומתחממות מהר יותר.
  • גזר: הגזר הוא אחד מן המאכלים הנפוצים והאהובים ביותר, ובזכות טעמו המתקתק הוא שולב באופן מסורתי הן בתבשילים והן בקינוחים. מבחינה תזונתית, הגזר מכיל שלל יתרונות, החל מנוגדי חמצון וסיביים תזונתיים, ועד ויטמין A שקנה לגזר את שמו כמשפר ראייה. נוסף לכך, השורש הכתום אינו מהווה את תום השימוש של הגזר, וניתן אף להשתמש בעלים העליונים שלו. אלו בעלי טעם מריר במקצת, אך הם בריאים במיוחד, ולכן אפשר לקצוץ אותם ולהוסיף אותם לסלט או למרק. את הגזר מומלץ לזרוע באביב או בסתיו, ויש להשקותו באופן תכוף.
  • חסה ערבית: החסה הערבית היא בין סוגי החסה הנפוצים ביותר בארץ. היא כוללת את כל היתרונות של משפחת החסה, ובהם עושר בברזל, עושר בסיביים תזונתיים, ועושר בוויטמינים ובנוגדי חמצון. עם הרמה הקלורית הנמוכה של החסה והיתרונות הבריאותיים שלה, היא הופכת לתוספת חיונית בשלל מנות, ובמיוחד בסלטים. מומלץ לזרוע את החסה בסתיו או בסוף החורף, ויש לזכור שהם דורשים כמות גדולה של מים ואור בתהליכי הנביטה הראשוניים, ולכן ניתן אפילו להשקות אותם ולתת להם להנביט לפני השתילה.
  • בזיליקום: הבזיליקום הוא בין התבלינים הנפוצים ביותר, ושלל הזנים השונים שלו משמשים למאכלים רבים ומגוונים במטבח. התפוצה שלו נובעת מתוך התוספת שלו בטעם למאכלים שונים ומתוך אופן הגידול הפשוט שלו. את הבזיליקום ניתן לגדל בכל סוג קרקע ועם חשיפה חלקית או מלאה לאור השמש. כל מה שצריך לדאוג הוא שהבזיליקום ייחשף לדי חום, שכן הוא עשוי למות מקור. לפיכך, מומלץ להימנע מלגדל את הבזיליקום בחורף, ולשמור על מחזורי גידול בשאר השנה.
  • כוסברה: הכוסברה נפוצה במיוחד במזרח, אך כיום כל משק בית יודע עד כמה כדאי לשלב אותה בשלל מנות, והטעם הדומיננטי שלה מאפשר להשתמש רק במקצת ממנה כדי לתבל היטב מנות שלמות. לכוסברה סגולות רפואיות רבות והם עשירים בחומרים נוגדי סרטון, באשלגן, בחומצה פולית ובבטא קרוטן. הכוסברה גמישה במיוחד לגידול, וגדלה בכל סוגי הקרקע ובמרבית מזגי האוויר, כל עוד היא מקבלת אור מלא.
  • פטרוזיליה: הפטרוזיליה היא צמח תבלין נפוץ במיוחד, ונוסף לשימוש שלה כתוספת לסוגי מנות רבות ומגוונות,    אנשים רבים בוחרים לשלב אותה אף בשייקים בריאותיים כתוצאה מהיתרונות שלה. היתרונות הבריאותיים הללו, הם בראש ובראשונה, עושר משמעותי בוויטמין C ובברזל, וכך הפטרוזיליה נחשבת לחיונית במיוחד עבור כל אדם. הפטרוזיליה גדלה היטב באקלים הישראלי, ומומלץ לשתול אותה באופן שיווסת את החשיפה שלה לשמש – לשם כך ניתן לשתול אותה בסתיו, או לחילופין, פשוט למקם אותה בעציץ גבוה. היא זקוקה לחמש שעות אור ביממה בלבד ולהשקיה מתונה.
  • לואיזה: הלואיזה נודעת בריחה הרענן, בטעמה הלימוני, בסגולות הבריאותיות שלה ובחן הרב שהיא מוסיפה לכל גינה. באופן מסורתי, הלואיזה היא תבלין המשולב עם תה או עם חליטות, אך אין מניעה לשלב אותה גם כתבלין לשלל סוגי מאכלים. הלואיזה נוחה לגידול ומומלץ לשתול אותה באביב או בתחילת הקיץ. כמו כן, יש למקם אותה כך שתקבל חשיפה מלאה לשמש.
  • נענע: הנענע היא ככל הנראה צמח התבלין הנפוץ והפופולארי ביותר בישראל. מרבית האנשים מעדיפים לשלב את הנענע שלהם בתה, וכך להוסיף לתה טעם רענן ובריאותי. עם זאת, הולך וגודל השימוש בנענע גם למטרות אחרות, וכך היא משולבת כתבלין למנות, כתוספת לסלטים, כקישוט לכל מנה ואף לקינוחים ועוד. באופן מסורתי, הנענע נחשבת כתורמת רבות לריפוי הצטננויות ושיעולים, אך היא מסייעת גם לשיכוך כאבי בטן ובעיות מעיים, ואף מקלה על הנשימה. הנענע קלה לגידול, ורק צריך לתת לה את מלוא כמויות המים והשמש הרבות שהיא אוהבת לצרוך.
  • עגבנייה: ככל הנראה, אחד מן הירקות (או אולי, הפירות?) הנפוצים והפופולאריים ביותר. העגבנייה משמשת לשלל מטרות, החל משילוב במאכלים ועד לייצור שלל סוגי רטבים ממנה. הסגולות והיתרונות של העגבנייה ידועים לכל – טעמה נהדר, מתקתק וחמצמץ, והיא מכילה סיבים תזונתיים רבים ושפע ויטמין C. עבור הגידול שלה, ועגבנייה יש דרישה אחת בלבד – שלא יהיה קר מידי. לפיכך, מומלץ לשתול את העגבנייה החל מפברואר, ולתת לה לגדול במהלך התקופות החמות בשנה.

איך לשתול צמחי תבלין וירקות?

לאחר שבחרנו את הצמחים המועדפים עלינו, יש להמשיך לשלב השתילה עצמו. התכנון של הגינה צריך להיעשות תוך מחשבה על הצרכים האינדיבידואלים של כל זן וזן אשר מצוי בגינה, אך גם מתוך מחשבה קולקטיבית על הצרכים המשותפים לכל הצמחייה גם יחד. היבט נוסף, שניתן דווקא להזניח בזמן השתילה, הוא ההיבט האסתטי. הוא ניתן להזנחה מפני שגינת הירק היא בעלת יופי וחן טבעיים, ודי בסיוע לצמחים לגדול ולשגשג כדי להעניק לגינה כולה חזות נעימה ויפה.

להלן כמה המלצות חיוניות שבאמצעותן ניתן לתכנן היטב את הגינה ואת שתילת הצמחים בה:

  • אור וצל: זני התבלינים והירקות השונים נזקקים להיקפים משתנים של חשיפה לשמש. כדאי ללמוד את המבנה ההנדסי של הגינה ולהכיר באילו אזורים בה ישנה חשיפה רבה יותר לשמש ואילו אזורים מוצללים יותר. כך ניתן להעניק לכל צמח את כמו החשיפה שהוא דורש.
  • תתאימו את הכלי לצמח: הכלים בהם הצמחים גדלים צריכים להתאים לתכונות השונות שלהם. בין התכונות החשובות ביותר, הן מה מידת החום שהצמח דורש, כמה מרחב הוא צריך והאם הוא דורש ניקוז של המים מן האדמה שלו. באופן זה ניתן להחליט האם להשתמש בכלי גדול עבור מרחב, או כלי קטן עבור חסכון במקום, האם להשתמש בכלי גבוה כדי להבטיח חשיפה גדולה יותר לשמש או שניתן להסתפק בכלי נמוך, והאם ניתן להשתמש בצנצנות אשר מאפשרות לצמח לשתות את כל המים שלו, או שיש להשתמש בעציצים בעלי ניקוז.

 

  • השקיה נכונה: השקיה נכונה תעשה מידי יומיים או שלושה, כאשר חלקה העליון של האדמה מתייבש, ובשעות הבוקר המוקדמות או הערב שימזערו את היקף המים המתאדים. עם זאת, יש מקום לטפל בנושא ההשקיה באופן דומה לטיפול בעניין החשיפה לשמש, ולהתאים לכל צמח את המידות הנדרשות עבורו. כך, ניתן להשקות באופן ידני או באמצעות מערכת השקיה את הצמחים השונים על פי כמות המים שהם נדרשים לה ועל פי התדירות שהם צורכים. למאמר מקיף בנושא הקמת גינה חסכונית במים.
  • צמח בריא באדמה בריאה: כדי לסייע לצמח לשגשג, יש לספק לו גם סביבת מחייה בריאה וטובה. עבור הצמח, מדובר באדמה בה הוא ממוקם, ולרוב ניתן לקנות את האדמה המתאימה במשתלות. ניתן לשלב עם האדמה חומר דישון טבעי כדי לסייע אף יותר לצמחים, ולדאוג להפיכה ולאוורור תדירים של האדמה.
  • אדנית משותפת לעשבי תיבול בעלי תנאי גידול דומים: האופן הטוב ביותר לייצר יעילות מרבית בתכנון של הגינה, הוא לשלב בין הצמחים אשר חולקים תנאי גידול דומים. באופן זה, ניתן לדאוג להקצאה נכונה של כמויות מים ואור שמש באופן יעיל יותר, כאשר שני צמחים או יותר מטופלים יחדיו באותם התנאים.
  • יצירת מרחב בין הצמחים: בעת השתילה הראשונית, יש לזכור שהצמחים יגדלו ויתפשטו, ולכן יש לאפשר להם את המרחב לעשות זאת. כמו כן, מומלץ לבחון את הצמחים השונים על פי המרחב שהם דורשים בדרך כלל, וכך לייעד להם מקומות ואדניות שונות. בעוד שישנם צמחים הדורשים שטח קטן, ולעומתם צמחים הדורשים שטח רב יותר, ישנם כאלה שנחשבים אף לשתלטניים, וינסו להתפשט ולהגיע לכל סביבה לחה שתימצא סביבם. לפיכך מומלץ לשלב בין הצמחים ולהפריד ביניהם בהתאם לצרכים השונים שלהם גם מבחינה זו.

גיזום נכון מבטיח שגשוג וצמיחה

לאחר שהגינה מוכנה, נפתחת שגרת הטיפול השוטפת בה, הכוללת השקיה והחלפה במידת הצורך. עם זאת, לשגרה הזו יש היבט נוסף שכדאי להתחשב בו, והוא הגיזום של הצמחים. כדי להבטיח שגשוג וצמיחה נכונים, יש לקצור ולגזום את הצמחים על פי מידת הצורך, ובהתאם להמלצות הבאות:

  • גזמו את הפרחים: ייתכן ונעדיף להשאיר את הפרחים בחלק מן עשבי התיבול למען מטרות אסתטיות ודקורטיביות, אך ככלל עדיף לגזום ולהסיר אותם. הפרחים צורכים אנרגיה רבה מן הצמח, והם עלולים להשפיע על הטעם של הצמח לאחר הקציר, ולכן ניתן לייצר צמיחה יעילה יותר באם הם מוסרים.
  • גזמו ענפים הגדלים לגובה: צמח תיבול אשר גדל בצורת שיח, ולא בצורת ענפים אנכיים, הוא גם אסתטי יותר וגם מעניק תנובה רבה יותר. מומלץ לקטום את חלקו העליון של הענף, וכך לעודד את הצמחים להתפשט לצדדים במקום מעלה. אזור הגיזום צריך להיעשות בדיוק מעל למקום בו רואים את בצבוצם של "עיניים" בענף, כלומר, נקודות המוצא לענפים אופקיים עתידיים.
  • גיזום נמוך: חלק מן הצמחים מאפשרים גיזום נמוך, אשר גורמים לשיח כולו להימצא ממש בקרבה לקרקע. לשיטה יש חן מיוחד והיא יעילה מאוד, אך היא אינה מן האפשר בכל סוגי הצמחים. יש לבדוק מהם הצמחים בהם גיזום נמוך יועיל יותר לצמח, ומהם אלו שיעדיפו לצמוח מעט יותר לגובה, ולגזום את הענפים האנכיים שלהם בהתאם.

השלב האחרון – ליהנות מהתוצאות

הדבר המופלא ביותר בגינת תבלינים וירק, היא שהנאה מן התוצאות מתחלקת לשני היבטים: הן הנאה מגן העדן הקטן של אסתטיקה ששילבנו במרפסת, והן הנאה מן התנובה הנהדרת והטרייה שהוא מעניק לנו.

באמצעות תכנון נכון של הגינה שלנו, ושגרת טיפול יעילה וחכמה, ניתן להבטיח שגשוג רב לגינה הן מבחינת היופי שלה והן מבחינת התפוקה שלה. כך ניתן לשפר מגוון היבטים בחיינו, אשר נפרסים החל מתרגול תרפיה בריא ומרגיע, דרך שילוב של נוף טבעי ורענן במרחב שלנו ועד הנחת מזונות עתירים בסגולות על הצלחת שלנו.

 

לייעוץ חינם ללא התחייבות שלחו פנייה עכשיו!

יצירת קשר 072-3902042