דף הבית » מגזין » חישוב שעות שמש במרפסת ובגג והתאמת הצמחים והשיחים לשמש
חישוב שעות שמש במרפסת ובגג והתאמת הצמחים והשיחים לשמש
אחד מצרכיו הבסיסיים ביותר של הצמח הוא אור השמש. קרני השמש מזינים את הצמחים כפי שאוכל מזין אותנו.למרות שמדובר בצורך בסיסי, ממש כמו שחיות שונות זקוקות לכמויות שונות של מזון, כך מיני צמחים שונים ידרשו כמויות שונות ועוצמות משתנות של חשיפה לאור השמש. לכן חשוב לדעת מהו טיב החשיפה לשמש במרפסת או בגג, וכך להתאים את סוג הצמחים בה.
חישוב החשיפה לשמש
השיטה הבסיסית לחישוב החשיפה לשמש מתבצע באמצעות בניית טבלה, ולכן יש לעקוב אחר חשיפת המרפסת/הגג לשמש.
לטובת המעקב יש לפנות יום בו ניתן לפקוד את המרפסת או את הגג מידי שעה, החל מ-08:00 בבוקר ועד 19:00 בערב, במרווחים של שעה ולשם כך מומלץ לתזמן תזכורת לכל שעה עגולה. בכל פעם יש לקבוע מחדש האם הגג מוצל או מואר, ולסמן בטבלה.
בסופו של יום הבדיקות, ניתן לקבוע האם הגג/מרפסת מוצל או שמשי; מעל 5 שעות שמשיות- החלל נחשב לשמשי, מתחת ל-5 שעות שמשיות, החלל נחשב למוצל.
שכלול ודיוק הבדיקה
הבדיקה הזו תספק לנו מסקנות כלליות למדי, אשר ניתן על פיהן לתכנן את צמחיית הגג, אך ניתן לשכלל אותה לקבלת תוצאות מדויקות יותר, באמצעות חלוקה לאזורים הנחשפים לשמש במידות שונות.
כמו כן, ניתן להוסיף תוצאות ביניים: 'צל חלקי' המגדיר אזור בו מתקבלת חשיפה חלקית לשמש כתוצאה מהצללה חלקית דוגמת- פרגולה או רשתות. תוצאה זו תגדיר אזור בגג/מרפסת שקיבל פחות מ- 5 שעות שמש ישירה, אך קיבל לפחות 5 שעות של חשיפת שמש חלקית וחשיפת שמש מלאה יחד.
בחירת צמחים על פי התוצאות
ישנם צמחים הזקוקים להרבה שעות של אור שמש, וישנם צמחים שזקוקים רק למידה מועטה של אור טבעי כדי לשרוד.
תוצאות הבדיקה יאפשרו בחירה נכונה והתאמה מדויקת יותר של הצמחים לגג/למרפסת ולאזורים השונים בו/בה. חשוב לוודא מראש את צרכיהם של הצמחים לפני רכישתם ולהבין את כמות החשיפה לשמש שהם דורשים כדי לשרוד באופן מיטבי.
כך תבחרו את הצמחים בהתאם לשעות שמש במרפסת או בגג שלכם
בעוד שהצמחים השונים מעדיפים כמויות שמש שונות, באמצעות חישוב של שעות החשיפה לשמש על הגג או במרפסת ניתן להתאים עבור הגינה את הצמחים הטובים ביותר.
באופן הזה, נוכל להבטיח שהצמחים יקבלו את מלוא התאורה שהם צריכים, אך גם שלא ייחשפו יתר על המידה לשמש.
אנו עושים זאת באמצעות סיווג של הצמחים השונים על פי החשיפה שלהם לשמש, כאשר כל צמח מעדיף תקופות חשיפה באורכים משתנים.
נוכל להתחיל בתהליך הסיווג הזה – אשר עשוי בשלבים מקצועיים לרדת לפרטים קטנים ומדויקים הרבה יותר – באמצעות חלוקה של צמחים לאלו שמעדיפים שמש ישירה, ולאלו שמעדיפים להימנע ממנה.
צמחים שאוהבים שמש ישירה
קטגורית הצמחים שאוהבים שמש ישירה היא גדולה למדי, וגם כאשר יורדים אל הפרטים שלה ניתן לסווג את הצמחים השונים על פי משך שעות השמש האידאלי עבורם.
עם זאת, מרפסות אשר יש בהן חשיפה ממושכת לשמש יתאימו כמעט באופן מוחלט לסוגי הצמחים השונים הללו, כך שהרשימה יכולה להוות צעד ראשון בבחירת הצמחים לפני שמסננים אותם על פי מאפיינים אחרים.
ירקה: שיח רב שנתי אשר מתאפיין בעלווה צרה וארוכה, כאשר כל עלה ירוק במרכזו ולבן בגבולותיו – כך נוצרת חזות זוהרת ובולטת אשר עשויה ממש להאיר מחדש את המרפסת.
היפואסטס: צמח מרהיב ביופיו, אשר בנוסף לפריחה התקופתית שלו שמתאפיינת בפרחים סגולים וקטנים, הוא מציג עלווה בשלל צבעים – ירוק, אדום, ורוד ועוד, כולם מנומרים בסגנונות מדהימים.
ניצנית: צמח בשרני עם פרחים גדולים ועשירים אשר פורחים בשלל צבעים חמים – כתום, אדום, ורוד, צהוב ולבן.
ציפור גן עדן: פרח מרהיב בעל עלווה גדולה וקשיחה, אשר מקבל את שמו מהמראה המיוחד של הפרח – עלי כותרת לילכיים ועלי כותרת תפוזיים מסודרים יחדיו כדמות ציפור.
דורנטה תאילנדית: צמח עמיד במיוחד שמתאפיין בצפיפות – העלווה הצהבהבה צפופה מחד, ואילו הפריחה מתקיימת באשכולות של פרחים קטנטנים בגוון לילך.
הדס ננסי: זן מוקטן של ההדס, אשר מתאפיין בעלווה צפופה המורכבת עלים ארוכים וצרים, כולם בגוון ירוק רענן במיוחד, וכך נוצרת חזות של טריות מיוחדת.
היביסקוס סיני: השיח האהוב שניתן לגדל אפילו לגדלים גבוהים במיוחד – ההיביסקוס הסיני מתאפיין בעלווה צפופה ובפריחה ממושכת במיוחד של פרחים גדולים ובולטים, אשר להם חמישה עלי כותרת בצבעים חמים: אדום, ורוד, כתום, ואף שילוב של סגול ולבן, כאשר הגוון הסגול נראה כאילו והוא מתפרץ ממרכז הפרח.
סולנום: צמח משתרע אשר מציג פרחים יפים במיוחד – הפרחים הקטנים כחלחלים סגלגלים ובעל מרכז צהוב, ועל הרקע הירוק של העלווה נוצרת הדגשה כפולה של הגוונים.
צסטרום ליילה: שיח גדול בעל עלווה מבריקה וירוקה – במהלך הלילה הפרחים של הצמח נפתחים, ואז הוא מדיף ניחוחות מתקתקים ונעימים במיוחד.
הדר ננסי: צמח הקלמונדין הוא מעין עץ הדר קטן במיוחד, אשר מניב פירות חמצמצים, קטנים וכתמתמים שמזכירים במראה שלהם קלמנטינה ועשויים אף להוות בסיס לריבה.
ביצן: שיח בעל עלווה צפופה אשר הפך לאהוב במיוחד כתוצאה מהגוונים המרהיבים של העלווה שלו – את הגוון הירוק המסורתי של העלווה מחליפים גוונים סגולים וארגמניים, ואילו הירוק רק מתגנב אליהם ומקשט אותם ברכות.
גזניה: פרח מרהיב אשר מכונה "פרח השמש", והוא אכן מתפקד ככזה – בשעות הלילה הפרחים נסגרים, ועם הזריחה הם נפתחים במלוא הדרם, פרחים גדולים בעלי עלי כותרת כתומים ובוהקים אשר מסודרים בצורה מעוגלת ממש כשמש.
וינקה: פרח קטן, סימטרי ויפה, בעל עלווה ירוקה וזוהרת ועלי כותרת בגוונים ורדרדים וסגלגלים, אשר לרוב משלבים שני גוונים דומים יחדיו – הבהיר תופס את מרבית עלי הכותרת, ואילו הכהה טמון במרכז הפרח.
חרצית שיחית: צמח אהוב אשר מדיף ריחות רעננים ומתאפיין בפרחים קטנים ויפהפים בשלל צבעים – הפרחים כולם מתאפיינים במרכז צהוב, ואילו עלי הכותרת המקיפים אותו עשויים להיות לבנים, ורדרדים או כתומים.
חרצית כריזנתמה: פרח מרהיב ועשיר בעלי כותרת אשר לובש שלל גוונים חמים – צהוב, כתום, אדום, סגול, ופעמים רבות שילוב של צבעים שונים עבור עלי הכותרת השונים, ליצירת חזות מורכבת ומרהיבה.
מפלית: צמח נשפך יפהפה בעל פריחה ממושכת במיוחד אשר מופיע בשלושה גוונים – סגול, ורוד וצהוב, כולם בולטים ורעננים בעלי מרכז צהוב.
פנטס: צמח משתרע בעל אשכולות גדולים ועגלגלים של פרחים אשר פורחים למשך רוב השנה בשלל צבעים – אדום, סגול, ורוד ועוד.
פורטולקה: פרח עמיד במיוחד בעל גוף בשרני ופריחה בצבעים עזים של ורוד או צהוב – הצמח אוהב הרבה שמש, וכך הוא בעל עמידות גבוהה לחום הקיצי ואילו הפרחים שלו נסגרים למשך שעות הלילה ונפתחים שוב ביום.
צמחים שמעדיפים צל
לצד הצמחים שאוהבים שמש וחום, ניתן להציג רשימה של צמחים אשר יעדיפו דווקא תנאי צל.
אך באותה המידה, גם את רשימת צמחים זו ניתן לסווג לקטגוריות שונות, מכיוון שיש ביניהם את אלו שמעדיפים קצת יותר שמש מאחרים, וישנם אלו שיש להם העדפות שונות עבור הכיוון של השמש.
פיקוס גומי שחור: צמח ידידותי וכהה בעל אופי דקורטיבי מובהק – העלווה שלו גדולה, בשרנית וכהה ובקצה כל ענף צומח פרח פשוט, אדום ומחודד, אשר יחד יוצרים שילוב צבעים מרשים ועצמתי.
בשמת גינה: צמח בעל היכולת יוצאת הדופן של פריחה כמעט ללא שמש כלל – הפרח פורח למשך תקופות ממושכות והוא עושה זאת בשלל גוונים, בהם ורוד, סגול, אדום, לבן וכתום.
בשמת ניו גינאה: מין נוסף של בשמת, אשר מתאפיין ביתרונות המובהקים של הבשמת כמו פריחה ארוכה בשלל צבעים בתנאי תאורה מועטים, אך הצמח הוא בעל תוספת דקורטיבית בצורת עלווה מחודדת ויפהפייה אשר משלבת ירוק עם גוון נוסף הנע בין לבן לאדום.
דיכונדרה ירוקה: צמח משתרע בעל עמידות גבוהה במיוחד שיכול לכסות מרחבים שונים, ומתאפיין בעלווה ירוקה נעימה למגע ובעלת מבנה עגלגל.
סיגלית אוסטרלית: צמח משתרע בעל עלווה צפופה בגוון כהה של ירוק, אשר מתוכה מופיעים פרחים קטנטנים בעלי צורה ייחודית אשר משלבים בהם צבע לבן עם גוונים סגלגלים.
פילאה פפרמיודיס: צמח יפהפה ובשרני אשר בנוי בתצורה ייחודית למדי, שבמסגרתה כל ענף מכיל עלה אחד, ירוק כהה ובעל צורה עגולה, גדולה ובשרנית.
פיקוס כינורי: שיח חזק ועמיד במיוחד בעל עלווה כהה למדי, והוא מקבל את שמו מצורת העלים הגדולים הללו אשר מזכירים כינור.
הרכב נכון של הגינה
בחירה נכונה וחכמה של הצמחים עבור הגינה עשויים להטיב איתה משמעותית, לסייע לבריאות הצמחים ולהבטיח פריחות יפות וממושכות.
המומחים שלנו בגנן על הגג יודעים לבצע חישוב מדויק של שעות החשיפה לשמש אשר שומר על קפדנות גבוהה עד לכדי הגדרה נפרדת לחלקים השונים של המרפסת או הגג שלכם.