mobile menu icon
גינת פרחים מרהיבה במרפסת

גינה לי גינה לי – ירוקה וחסכונית

בארצנו הקטנטונת, חשוב לשמור על השקיה נכונה תוך חסכון במים, בעיקר בחודשי הקיץ החמים,אך לא רק. חסכון במים מסייע לנו לשמור ולטפח את הגינה שלנו ובו בזמן לשמור על כמות המים המבוזבזים בזמן ההשקיה. אז כיצד שומרים על גינה מלבלבת וגם חוסכים במים? במאמר הבא נסביר על השיטות.

תשקיעו בתכנון – תחסכו בהוצאות

כדי ליצור גינה מטופחת ויפה, אך שתהיה חסכונית ולא תדרוש עבודה מרובה מידי סביבה, צריך להשקיע בשלבי התכנון המקדימים ולהיערך בהתאם. לא מדובר בקסם – בחירה נכונה של הצמחים שנשלב בגינה, של התצורה שלהם ושל האלמנטים הסובבים אותם, תהיה בעלת השפעה עצומה על התוצאות ועל שגרת הטיפול השוטפת בגינה. להלן כמה טיפים מרכזיים עבור תכנון נכון של הגינה, וכל הנקודות שצריך לקחת בחשבון בהתחלה:

  • בחירת הצמחים: ההיבט הראשון והמרכזי בגינה חסכונית היא בחירת צמחים שישקפו את החסכוניות הזו. אין מדובר, כמובן, בצמחים דלים, אלא בצמחים שלא דורשים תחזוקה או השקיה מרובים מידי. ניתן לעיין ברשימת הצמחים החסכוניים במים שמפורסמת באתר של משרד החקלאות. מתוך הצמחים הללו, מומלץ לבחור בצמחים רב שנתיים, בעלי קצב צימוח איטי ובפריחה בגוונים שונים. רב השנתיות של הצמחים תבטיח פריחה לאורך כל השנה וכך הגינה תיראה תמיד מלבלבת ומטופחת. קצב הצימוח האיטי ימזער את תדירות התחזוקה הנדרשת עבור הגינה מבחינת הגיזום – יהיה ניתן להניח לגינה לצמוח באופן טבעי ולשמור על חזות מסודרת ויפה.
  • הצללה: עניין ההצללה והחשיפה לאור הוא עניין נוסף חשוב ביותר עבור חסכון בעת תחזוקת הגינה. ההנחה הרווחת היא שעניין ההצללה חשוב רק לעניין החשיפה לשמש, לה נזקקים הצמחים כדי לצמוח ולשגשג. אך להצללה יש תפקיד חשוב נוסף בהשפעה על הגינה, והיא שומרת על וויסות של משך אידוי המים. באמצעות הצללה נכונה עבור צמחים שצורכים יותר מים, ניתן לוודא שכמות גדולה ממי ההשקיה שלהם ייקלטו ולא יתאדו. את ההצללה ניתן לתכנן באמצעות המבנה ההנדסי של הגינה והפינות המוצללות המתקבלות ממנו, באמצעות עצים, או באמצעות אלמנטים מלאכותיים כסככות או פרגולות.

הדשא של השכן ירוק יותר? לא בהכרח

מדשאה היא אחד מן האלמנטים האינטואיטיביים ביותר שעולים בראשנו כאשר מדובר בטיפוח הצמחייה בבית. הרי שדשא משמש כסמל לאיכות חיים, ובאמריקה הטיפוח שלו נחשב לסמל למימוש החלום האמריקאי. אך תדמיתו של הדשא לא התפתחה סתם כך, הוא נחשב למצרך יוקרתי מתוך העמל הרב שהוא דורש. מדשאה זקוקה לגיזום תכוף, לטיפול רב ולהשקיה רחבה – עבור מי שמבקש לחסוך הן בעלויות והן בעבודה, היא פשוט לא כדאית. למרבה המזל, ישנם שלל פתרונות חלופיים כיום לריצוף הגינה, אשר יביאו לתוצאות אסתטיות המשתוות ואף עולות על החזות של הדשא:

  • דשא סינתטי: התחליף האינטואיטיבי והפשוט ביותר לדשא הוא הדשא הסינתטי. הדשא הסינתטי דומה מאוד לדשא אמיתי, וההבדלים העיקריים בין השניים הוא שהסוג הסינתטי אינו דורש שום עבודות תחזוקה מקיפות, אלא לכל היותר ניקוי פשוט ומהיר שניתן לבצע בתדירות נמוכה. אמנם הדשא הסינתטי לעולם לא יצליח לסגל לעצמו את האסתטיקה הטבעית של המדשאה, וגם לא את אותה תחושת הרכות שדשא חי מכיל, אך הוא מספיק קרוב לכך, והוא לא יצמיח עשבים.
  • דק עץ: פתרון נוסף דווקא ינטוש לגמרי את המראה של הדשא ויסתפק בצבע הירוק הנובע מהצמחייה. דוגמה לפתרון שכזה הוא דק העץ, אשר שונה במהותו מהדשא החי– הן במראה והן בתחושה, אך הוא כולל אסתטיקה ומגע נעימים לא פחות. דק העץ הוא פתרון מעולה מכיוון שהעץ משתלב היטב עם הגינה, מתכתב איתה ומוסיף לה. בנוסף לכך, הוא דורש טיפול מועט בלבד שלא מתקרב לעבודה הנדרשת לטיפוח מדשאה.
  • חיפוי אבנים: פתרון דומה לדק העץ הוא חיפויי האבן והסלע, אשר מעניקים מראה מיוחד ופלאי לגינה. בדומה לדק העץ, גם האבן והסלע הם חומרים אשר אנו רגילים לראות בסביבת צמחייה, וכך הם שומרים על המראה הטבעי והרענן של הגינה. משפחת החיפויים הזו היא גדולה ומגוונת, וכך ניתן לבחור חיפוי ממבחר גדול כדי לייצר את החזות הרצויה עבור הגינה.

יש לציין, שבדומה לרצון להימנע מהטיפול המרובה במדשאה, ישנו גם את עניין הגדר החיה. הגדר החיה כוללת את כל החסרונות של הדשא, רק שהיא באה בצורת גדר – היא דורשת טיפול רב, השקיה מרובה  והיא תופסת הרבה מקום. כדאי להימנע ממנה ולמצוא פתרונות מקבילים עבור גידור הגינה.

 השקיה – שיטות לחסכון במים

בקצה הדרך של תכנון גינה חסכונית, עומד העניין החשוב ביותר על הפרק – חסכון במים. מים היא המשאב העיקרי שהגינה דורשת מאיתנו, יותר מהאנרגיה שאנו משקיעים בתחזוקה שלה ובטח שיותר מאור השמש שנוחת עלינו מן השמים. כמשאב העיקרי, הוא זה שיש להקדיש את מרב המאמצים לחסכון בו. בעוד שהוזכרו לעיל שיטות משלב התכנון לחסכון במים, אין צורך לעצור שם, וגם עבור שגרת הטיפול השוטפת בגינה ניתן לאמץ פתרונות מתוחכמים לחסכון:

  • שימוש בטפטפות: מנגד לשיטות שצוינו לעיל ונוגעות לתכנון נכון של זמנים ושל מיקום, ההמלצה הבאה מבקשת דווקא לרתום לשירותי החיסכון במים את היכולות הטכנולוגיות שלנו. הן לא מורכבות למדי, מדובר רק בטפטפות, אשר מייצרות שני יתרונות מרכזיים בהשקיית הגינה. ראשית כל, הטפטפות מאפשרות וויסות של כמויות המים המוזרמות לכל צמח, וכך ניתן לשלוט באופן קפדני ומלא בהיקף צריכת המים – דבר שיש לו תפקיד חשוב בחסכון במים. היתרון השני, הוא האפשרות לרתום את הטפטפות ככלי למחזור מים, וכך לעשות שימוש חוזר במים ממקור אחר בבית ולנצל אותם להשקיית הגינה.
  • הפרדה בין צמחים על פי צריכת המים: שיטה נוספת להקצאה נכונה של המשאבים ושל המים מתבטאת בתכנון וארגון הצמחים הגינה. הצמחים השונים דורשים כמויות שונות של מים, ולכן ניתן לייצר חסכון בשימוש במים באמצעות ייעול החלוקה של הצמחים. כאשר הצמחים ממוינים על פי צריכת המים שלהם, ואלו הדורשים כמויות גדולות יותר נמצאים בסמיכות אלו לאלו ובנפרד מהצמחים הדורשים כמות נמוכה יותר של מים, ניתן לפזר את מערכת ההשקיה באופן חכם כך שתקציב לכל אזור את כמות המים הנדרשת לו. כך ניתן להימנע ממצב בו כמות גדולה של מים מפוזרת אל כל הגינה וגם אל הצמחים שאינם זקוקים לה.
  • שעות השקיה נכונות: הניצול הכי נכון ומאוזן של המשאבים הטבעיים שהגינה דורשת מתבטא בקביעה נבונה של שעות ההשקיה של הגינה, במיוחד אם מדובר בגינת גג או מרפסת החשופות יותר לשמש. לשעות ההשקיה, ובעיקר במציאות האקלימית של מדינת ישראל, יש השפעה ישירה על כמות שעות המים שמקבלת הגינה. ככל שההשקיה תעשה באופן סמוך יותר לשעה החמה, כך המים יתאדו ביתר מהירות, והחשיפה של הצמחים אל המים תהיה קצרה יותר ופחות אפקטיבית. השעות הטובות ביותר להשקיית הגינה הם שעות הבוקר המוקדמות ושעות אחר הצהריים המאוחרות. באמצעות שימוש בקוצבי השקיה, ניתן להגדיר במדויק את שעות ההשקיה ולדאוג לאפקטיביות מרבית.
  • ניצול מי מזגנים להשקיה: הדוגמא העיקרית למים מבוזבזים שכדאי למחזר אותם, היא מי המזגן. מי המזגן תופסים תפקיד חשוב בפעילות הקירור של המזגן, ובלעדיהם הוא לא היה יכול לפעול כראוי. אך כאשר המזגן מסיים להשתמש בהם, המים הללו נזרקים, למרות שהם אינם זוהמו בכל צורה והם כשרים לחלוטין לשימוש חוזר. במקום לזרוק את המשאב היקר הזה, ניתן לעשות שימוש במי המזגן כדי להשקות את הגינה.
    קוצבי מים – קוצב מים הוא שיטה מבוקרת מאד להשקיית גינות קרקע וגינות גג. הקוצב משקה את הגינה בזמן קבוע מראש, וניתן לכוון אותו החל מכמה דקות ועד שעתיים רצופות. את הקוצב מחברים לצינור, והוא עמיד ויכול להתאים גם למצב השקיה פתוח בכל זמן.
  • אופן ההשקיה: כאשר אתם פונים להשקות את הצמחייה, חשוב לא לפזר מים מעל לצמחים ולכותרות שלהם. חשוב להשקות באופן ממוקד, במשך כמה שניות כשפי הצינור קרוב לפרח. בצורה זאת תחסכו במים וגם תשקו את הצמחים ביעילות רבה.

תכנון נכון מביא לחסכון

לסיכום נאמר, שכדי לטפח גינה יפיפייה לא צריך להפריז בשימוש במים. כל שצריך הוא תכנון שקול בשלבים הראשוניים באמצעות תכנון מערכות השקיה ומבנה גינת הגג או גינת המרפסת שלכם על ידי אנשי המקצוע המומחים בתחום, שיוכלו לייעץ לכם בדרך הנכונה והמוצלחת ביותר להשקות ולטפח את גינתכם. באמצעות רתימת הידע והניסיון הללו לתוצאות מעשיות, ניתן להקים את גינת החלומות אשר תשלב פתרונות אקולוגיים ואיכות גבוהה של צמחייה לחוויה טבעית ורעננה בבית.

 

למידע נוסף צרו איתנו קשר

יצירת קשר 0723902042
דילוג לתוכן